Hallandsåsens Nordsluttning, naturreservat
Hallandsåsens nordsluttning är på övre delen måttlig kuperad med åkrar och betesvallar, på den nedre delen mycket brant och skogsklädd. På flera ställen erbjuds besökaren storslagen utsikt över Laholmsbukten och södra Halland.
De biologiskt rika lövskogarna med bok, ask och alm med skiftande ålder är mycket värdefulla. Alm-askskogen innehåller grova träd och mycket död ved vilket ger karaktären av naturskog. På flera ställen finns djupa bäckraviner som skapar fuktiga och skyddade miljöer. Skogen är svamprika, växtarter som gulsippa, gullpudra, springkorn, trolldruva, strutbräken, myskmadra, lundarv och mellanhäxört tycker om den kalkrika jordmån som finns här som rest av istiden.
Även här finns många spår och lämningar av mänsklig verksamhet i form av stensättningar, röjningsrösen, gravrösen, fornåkrar och hålvägar. Redan under bronsåldern och fram till järnåldern ägde odlingsaktiviteterna rum på den delen av Hallandsåsen. Fram till 1900-talet lämnades området för betesdrift därefter växte det igen till tätare skogsmark.
Här finns en rik förekomst av fornlämningar i form av högar, älvkvarnar, rösen och fossil åkermark.
Du kanske gillar
Bjärekustens naturreservat, inklusive Hovs Hallar
Hovs Hallar är den yttersta delen av Hallandsåsen, som mö...